Toekomstverwachting hersenaandoeningen
Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen ten opzichte van 2015. Dit constateert de Hersenstichting op basis van gegevens over hersenaandoeningen uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 van het RIVM. Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal patiënten dat in 2040 een beroerte heeft gehad met 54 procent stijgt. Daarnaast vermeld de RIVM dat het aantal dementiepatiënten met 115 procent toeneemt en het aantal mensen met de ziekte van Parkinson stijgt met 71 procent. Deze explosieve stijging heeft een enorme impact op de gehele samenleving.
Toekomstverwachting 2040
Uit de toekomstverwachting voor 2040 komt naar voren dat er in 2040 672.600 Nederlanders een beroerte hebben gehad en met de gevolgen hiervan moeten leven. Het aantal mensen met dementie ligt in 2040 op 330.400, de ziekte van Parkinson telt in 2040 82.600 mensen. Het aantal mensen dat lijdt aan dementie verdubbelt daarmee ten opzichte van 2015. “En dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen”, zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting.
Veel onderzoeken
In de afgelopen jaren wordt er al veel onderzoek gedaan en worden er enorme stappen gezet binnen hersenonderzoeken. Door deze onderzoeken sterven er de komende twintig jaar minder mensen aan de gevolgen van bijvoorbeeld een beroerte. De negatieve kant hieraan is dat er steeds meer mensen moeten leven met de gevolgen van een hersenaandoening.
Wat zegt dit over de toekomst
In 2020 hadden al bijna vier miljoen Nederlanders een hersenaandoening. Dit kost jaarlijks zo’n 25 miljard euro. Naar aanleiding van de toekomstverwachting van 2040 is de verwachting dat dit bedrag alleen maar hoger wordt. “De wetenschap, de overheid, het bedrijfsleven en de rest van de samenleving gaan hier de komende jaren in verschillende opzichten veel van merken. De zorguitgaven zullen stijgen, op het werk zullen steeds meer mensen zijn die lijden aan een hersenaandoening en Nederlanders zullen meer mantelzorg moeten verlenen aan mensen met een hersenaandoening,” zegt prof. dr. Helmut Kessels, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
“Daarom moeten we met zijn allen samenwerken om een toekomst te creëren zonder hersenaandoeningen”, vult Heimens Visser hem aan. “Want alleen samen kunnen we hersenaandoeningen behandelen én in de toekomst voorkomen. We moeten daarbij niet inzetten op één aandoening, maar breed investeren in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen of genezen. We moeten blijven investeren in onderzoek, het geven van voorlichting en het verbeteren van de patiëntenzorg.”
Wat is een hersenaandoening?
Wanneer er een ziekte of een beschadiging aan de hersenen is, wordt er gesproken van een hersenaandoening. Voorbeelden van hersenaandoeningen zijn:
- Beroerte
- Hersenbloeding
- Hersenafwijking (aangeboren)
- Hersenontsteking
- Hersenschudding
- Hersentumor
- Hersenvliesontsteking
- Dementie
- Alzheimer
- Parkinson
Ontstaan van hersenaandoeningen
Afhankelijk van de hersenaandoening zijn er verschillende oorzaken te benomen. Zo kan bijvoorbeeld een ongeluk ook zorgen voor een hersenaandoening. Over het algemeen wordt er gezegd dat de volgende factoren niet goed zijn voor de gezondheid van hersenen:
- Een hoge bloeddruk
- Een te hoog cholesterol
- Overgewicht
- Diabetes insipidus
- Alcoholgebruik
- Hart- en vaatziekten
Hersenaandoening herkennen
Omdat er zoveel verschillende hersenaandoeningen zijn, met veel verschillende kenmerken, is het lastig om de symptomen van een hersenaandoening te benoemen. Enkele algemene symptomen zijn:
- Geheugenverlies
- Spraakgebrek
- Gedragsverandering
Zorgteam Leeuwarden helpt
Wanneer u of uw naaste te maken krijgt met een hersenaandoening kan dit uw leven in één moment veranderen. Zorgteam Leeuwarden kan u daar bij helpen. Als u hulp of begeleiding nodig heeft, wij zijn er voor u. Zorgteam Leeuwarden stelt een vast team op waar u en uw naaste een persoonlijke band mee op kan bouwen. De zorgmedewerkers kunnen helpen bij zowel huishoudelijke taken als de verzorging en verpleging.
Zorg op maat
Wij werken met een digitaal zorgdossier waarin onder andere het zorgplan, zorgafspraken en de rapportage staan. Hierdoor is voor de betrokkenen, familie en zorgverleners duidelijk wat er moet gebeuren. Daarnaast wordt regelmatig overlegd of de zorg moet worden bijgesteld.