Preventie in de thuiszorg
De keuze tussen particuliere en regulaire thuiszorg is misschien lastig om te maken. In beide gevallen gaat het natuurlijk om bekwame en gediplomeerde medewerkers, maar er zijn ook veel verschillen tussen de particuliere en reguliere thuiszorg. Het belangrijkste element van de particuliere thuiszorg is dat de zorgvrager en naasten van de zorgvrager er zelf voor kiezen welke professional wordt ontvangen. Preventie is een van de belangrijkste zaken in de thuiszorg, maar in de reguliere thuiszorg hebben professionals hier vaak te weinig tijd voor.
Verschillende soorten preventie in de thuiszorg
Personen die minder zelfstandig worden willen vaak nog wel zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Voor de zorgvrager is dat vaak prettig omdat de zorgvrager in de eigen omgeving kan blijven, maar ook fijn voor de naasten van de zorgvrager. Door voor de hand liggende problemen te voorkomen, kunnen we verdere problemen voorkomen. De belangrijkste preventie-onderwerpen zijn:
- Valpreventie
- Eenzaamheid
- Voorkomen van doorligwonden
- Goede hygiëne en infectiepreventie
- Lichaamsbeweging
Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een patiënt die slechter ter been wordt, door valpreventie toe te passen kan extra zorg voorkomen worden. Het is hierom van belang dat de zorgmedewerker goed naar de persoonlijke situatie van de patiënt blijft kijken. Aan de hand van de bevindingen van de patiënt, zorgmedewerker en eventueel de familie kan het zorgplan hieraan worden aangepast.
Waarom preventie in de thuiszorg zo belangrijk is
Preventie in de thuiszorg is van belang om het de patiënt zo fijn mogelijk te maken, maar ook om de druk op de rest van de zorgproffesionals te verminderen. Er is sprake van een grote diversiteit onder thuiszorgpatiënten, daarom is het belangrijk om ten alle tijden goed naar de persoon in kwestie te kijken. De vitaliteit, kwetsbaarheid, en zorgbehoefte van iedereen is verschillend. De ene persoon heeft meer aandacht nodig dan de ander, daarnaast verschillen de normen en waarden ook. Vooral ouderen onderschatten vaak hun eigen kwetsbaarheid, dus een zorgmedewerker die een oogje in het zeil houdt is daarbij verstandig.
Het belang van een zorgplan
Bezig zijn en blijven met een goed zorgplan is essentieel bij het werken in de thuiszorg. Door vooruit te kijken kunnen we erger voorkomen en kan de persoon in kwestie op een zo goed mogelijke manier ouder worden en zo langer thuis blijven wonen. Door tijdig preventie in te zetten kan er zo lang mogelijk zelfstandig worden gefunctioneerd. Door regelmatig met het zorgteam te overleggen is het duidelijk of de zorg moet worden aangepast. Met een zorgplan wordt de regie over de zorg behouden en is er ruimte voor een persoonlijke inbreng.
Zelf preventie maatregelen treffen
Soms kunnen u of naaste alvast preventieve maatregelen treffen. Het is sowieso belangrijk om u goed te laten inlichten. Sommige gemeenten kunnen u hierbij goed helpen. We hebben een paar tips opgesteld:
- Blijf actief
- Zorg dat het huis veilig is, goede verlichting, een veilige trap en antislipmateriaal zijn vaak van belang
- Controleer of de geneesmiddelen correct gebruikt worden
- Bezoek eens een opticiën, goed zicht is erg belangrijk
- Draag schoenen met voldoende profiel, zo wordt de kans om te vallen verkleint
- Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne om infecties te voorkomen
- Maak wanneer het nodig is gebruik van een hulpmiddel zoals een rollator
Wanneer dit allemaal niet zelf meer lukt kan een zorgverlener hier wellicht bij helpen, met een persoonlijk zorgplan geven wij zorg afgesteld op de wensen en behoeftes van u of uw naaste.
Zorgteam Leeuwarden
Wanneer u of uw naaste thuiszorg nodig heeft, is het lastig om een professional te vinden die echt goed bij u past. Zorgteam Leeuwarden werkt met wel 30 verschillende zorgverleners, dus een professional vinden die goed bij u en uw situatie past is zeker haalbaar. Als u hulp of begeleiding nodig heeft, zijn wij er voor u. Zorgteam Leeuwarden stelt samen met u een vast team op waar u en uw naaste een persoonlijke band mee op kunnen bouwen. De zorgmedewerkers kunnen helpen bij zowel huishoudelijke taken als de verzorging en verpleging.
Zorg op maat
Wij werken met een digitaal zorgdossier waarin onder andere het zorgplan, zorgafspraken en de rapportage staan. Hierdoor is voor de betrokkenen, familie en zorgverleners duidelijk wat er moet gebeuren. Daarnaast wordt regelmatig overlegd of de zorg moet worden bijgesteld.