Eenzaamheid in de ouderenzorg
De corona-crisis raakt iedereen, alleen zijn sommige groepen extra kwetsbaar, zoals bijvoorbeeld ouderen. De familie gaat minder vaak op bezoek om zo de ouderen te beschermen, met als gevolg meer eenzaamheid.
Wanneer is iemand eenzaam?
Eenzaamheid is meer dan je alleen voelen. Het gemis aan een hechte en emotionele band met anderen is wat we eenzaamheid noemen. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.
De eenzaamheid neemt vaak met de jaren toe, dit komt voornamelijk door het overlijden van dierbaren, door verminderde vitaliteit en afname van zelfstandigheid.
De gevolgen van eenzaamheid
Eenzaamheid kan zowel fysieke als geestelijke gevolgen met zich mee brengen. Hier enkele gevolgen:
- Eenzaamheid maakt ongelukkig
- Hogere kans op overlijden
- Grotere kans op hartziekten en beroerte
- Verhoogde kans op dementie
- Slecht funtionerend afweersysteem
Samen tegen eenzaamheid
Vaak zien wij dat een klein gebaar al veel losmaakt bij ouderen. Een kaartje of foto via de post, een telefoontje op zijn tijd of een blokje om. Het zijn de kleine dingen die het doen. In veel verzorgingstehuizen is er dagelijks een koffie uurtje waar ook ouderen mogen komen van buitenaf. Dit kan een ideaal moment zijn om in contact te komen met anderen.
Onze aanpak
Zorgteam Leeuwarden werkt iets anders dan reguliere ouderenzorg. Wij nemen de tijd, zijn er voor de ouderen en ondersteunen waar nodig ook bij huishoudelijke taken zoals boodschappen doen of koken. Wij vinden het belangrijk dat uw sociaal netwerk in stand blijft, en versterken dat waar nodig